Реальний кошторис ремонту ванної: мій досвід

Aspects juridiques de la loi
LindaViogs

Реальний кошторис ремонту ванної: мій досвід

Message par LindaViogs »

Збираючись робити ремонт санвузла, ми, то наївно вважали, що впораємося швидко: закупити все необхідне та оплатити роботу — і за кілька тижнів все буде готово. Але на практиці стало зрозуміло, що легких ремонтів не буває.

Ми відчули, що реальна вартість ремонту складається не лише з вартості матеріалів. Тому ми опановували науку кошторисів на власному досвіді, і тепер я хочу поділитися цими знаннями.

Починаємо з головного. Починаємо з демонтажу

Несподіванка, яка чекає на багатьох — це необхідність платити за демонтаж старого покриття, будівельний безлад та робіт з підготовки поверхонь. Навіть якщо здається, що тут можна заощадити, на практиці за розбирання старих конструкцій, стяжки та труб майстри візьмуть гроші. Ми заклали на це близько 10-15% від загального бюджету, і це нас врятувало.

Крок 2. Чорнова обробка: на чому не варто економити

Це найнепомітніша, але найважливіша частина витрат. Мішки з сумішами, ґрунтовка — усе це коштує грошей, і часто більше, ніж плитка. Часто новачки купують спочатку дорогу плитку, а потім раптом відкривається, що на рівні стіни грошей уже не вистачає. Ми врахували це на самому початку.

Приховані комунікації. Електрика та сантехніка "в стіні"

До укладання плитки, треба негайно виконати розведення. Від цього залежить безпека — якщо щось вийде з ладу після того, як усе вже гарно, ремонт почнеться спочатку. Ми взяли матеріали кращої якості, ніж планували, бо вирішили взяти якіснішу сантехніку.

Чистові матеріали. Нарешті приємна частина: декор

Найцікавіший етап закупівель! Але ми переконалися на практиці: купувати все в одному місці не обов'язково. На чомусь можна заощадити, а на чомусь ні, а для менш помітних зон придбати практичніший матеріал. На сантехніці економія недоречна — заміна дешевого змішувача через пів року "з'їсть" всю економію.

Робота майстрів. Послуги будівельної бригади

Кожен хоче отримати свою ціну. Художнє оздоблення, складний дизайн коштує додає до кошторису. Ми наймали бригаду за рекомендацією, і нам пощастило — вони прозоро озвучили, скільки коштує кожен етап. Але для розуміння ринку ми вивчили безліч варіантів, на ресурсах із прикладами робіт. Дуже корисною виявилася інформація на ресурсі moeselo.kr.ua, де були приклади готових кошторисів.

Етап шостий. Те, про що всі забувають

Повірте, вони будуть завжди. То плитки забракне пару штук. Ми цілеспрямовано створили резерв, і це дозволило спокійно реагувати, коли довелося докуповувати матеріали.

Що маємо в результаті

Те, що ви заплатите насправді — це значно ширше поняття, ніж просто те, що зверху. Це набір важливих деталей. Найкращий спосіб не помилитися — скласти детальний кошторис із запасом, питати поради у досвідчених людей та бути допитливим. І, звісно, читати професійні блоги та сайти, де можна знайти реальні приклади та калькулятори.